Iată-l acum pe Riar-Șah și vizirul Abadan străbătând deșertul cu o caravană, în drum spre curtea din India a prințului Șamir, vărul șahului Riar. Căldura e năucitoare iar oamenii sunt osteniți, deși au grijă să călătorească numai noaptea la lumiina stelelor. Ziua întind corturile și se odihnesc, încercând să-și petreacă timpul în chip cât mai plăcut. Șahul și vizirul bineînțeles, când nu zac toropiți de căldură, joacă șah și beau cafea și ceai de mentă cu anason și cardamon.
Dar iată că într-o zi o furtună teribilă de nisip se abate asupra lor și îi silește să strângă corturile în grabă și să-și reia drumul spre răsărit. Spre seară, reușesc să lase în urmă furtuna și își întind iar corturile pe nisip. Dar spre marele lor necaz, când șahul și vizirul se așezară pe covorul turcesc și vrură să înceapă o nouă partidă de șah, constatară că tabla și piesele erau de negăsit! De bună seamă că, odată cu strânsul corturilor și împachetatul în grabă, se rătăciseră și cel mai probabil zăceau acum undeva sub nisip în așteptarea vreunui călător rătăcit care să le dezgroape și să se bucure de ele. Șahului îi veni atunci o idee. Ce-ar fi să folosească tabla de marmură pe care Ali eunucul le servea cafeaua și ceaiul ca tablă de joc? Piese puteau să le făurească giuvaergiii câte pofteau din rubinele și smaraldele cu care caravana era din plin încărcată și pe care șahul le ducea alături de alte multe daruri de preț vărului său.
Zis și făcut! Giuvaergiii se apucară de treabă și, în câteva ceasuri, tabla și piesele erau gata. Iar șahul și vizirul se puseră spornic pe treabă, încingând o partidă de șah ca-n basme. Când Ali veni să adune ceștile goale, cei doi dormeau duși, sforăind unul lângă altul pe covorul turcesc și împărțind frățește plăpumioara din puf de rață sălbatică a șahului. Ali se apropie încetișor și aruncă iute o privire pe tabla de joc. Măi să fie! Toată lumea știa că atunci când șahul era supărat (și acum era, din cauza goanei extenuante din calea furtunii și a pierderilor suferite), el era cel care începea întotdeauna jocul, dar care dintre piese – cele verzi sau cele roșii – să fi ținut locul pieselor albe?
Ali rămase câteva clipe pe gânduri și, cum avea o minte ascuțită și nu era nici el de colo când venea vorba de șah, știu imediat cu ce piese jucase șahul.
Dvs. puteți spune cum a dedus Ali acest lucru și cu ce piese a jucat șahul în noaptea aceea? Iată cum arătau piesele pe tabla de joc la sfârșitul partidei:

8 Turn Verde   Nebun Verde   Rege Verde Nebun Verde   Turn Verde
7 Pion Verde Pion Verde Pion Verde Pion Verde Pion Verde Pion Verde Pion Verde Pion Verde
6     Cal Roșu          
5           Cal Verde    
4             Cal Roșu  
3     Cal Verde          
2 Pion Roșu Pion Roșu Pion Roșu Pion Roșu Pion Roșu Pion Roșu Pion Roșu Pion Roșu
1   Turn Roșu Nebun Roșu Rege Roșu   Nebun Roșu   Turn Roșu
  a b c d e f g h

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: