Vasele cu vin de coacăze

Din două vase care conțin vin de coacăze negre se toarnă vin dintr-un vas în altul. Dacă se toarnă 70 l din al doilea în primul, cantitatea de vin din primul devine de două ori mai mare decât cantitatea de vin din al doilea; dacă se toarnă 50 l din primul vas în al doilea, cantitatea de vin din al doilea vas devine de 5 ori mai mare decât cantitatea de vin din primul.
Cât vin se află la început în fiecare vas?

(Cele mai apreciate vor fi soluțiile aritmetice.)

Alege pentru o valoare minimă

Alege unul din semnele „+” sau „-” astfel încât valoarea expresiei de mai jos să fie minimă și determină apoi această valoare:
delim{|}{pm 1 pm 2 pm 3 pm 4 pm ... pm 2018}{|}

Justifică răspunsul dat!

Magia numerelor - 9 (La numai un pas de un pătrat perfect)

Unele numere, prin proprietățile pe care le ascund sub aparența banală a unei simple înșiruiri de cifre, sunt de-a dreptul fascinante. Dintre acestea, cele mai mici numere cu astfel de proprietăți prezintă un interes mai crescut.
De pildă, din perspectiva pătratelor perfecte, numărul 48 este un astfel de exemplu.
Dar prin ce se remarcă în mod deosebit acest număr?
Ei bine, prin faptul că numărul 48 prezintă simultan două caracteristici interesante.
În primul rând, 48 se află la numai o unitate distanță în spatele următorului pătrat perfect care este 49:
 48+1=49=7^2
Și, în al doilea rând, jumătatea lui 48 (adică 24) prezintă aceeași proprietate interesantă – este la numai o unitate distanță în spatele următorului pătrat perfect care este 25:
 {48}/2=24;~24+1=25=5^2
Acestea fiind zise, vă propunem să găsiți dvs. următorul număr după 48 (cel mai mic număr mai mare decât 48) cu aceleași proprietăți ca și 48.

Vârsta doamnei Coconete

Doamna Coconete este de 5 ori mai în vârstă decât câinele ei, Mocofete. Peste 5 ani, doamna Coconete va fi doar de 3 ori mai în vârstă decât Mocofete. Câți ani va avea atunci doamna Coconete?
(Dați o soluție nonalgebrică.)

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: