Vârsta doamnei Coconete

Doamna Coconete este de 5 ori mai în vârstă decât câinele ei, Mocofete. Peste 5 ani, doamna Coconete va fi doar de 3 ori mai în vârstă decât Mocofete. Câți ani va avea atunci doamna Coconete?
(Dați o soluție nonalgebrică.)

Meri Starkinson

Suma dintre aria și perimetrul unei suprafețe de forma unui triunghi dreptunghic, aferentă unei livezi de meri din soiul bot-de-iepure, este egală cu 280. Dacă lungimile laturilor triunghiului, exprimate în decametri, sunt numere întregi, aflați aria și lungimile laturilor terenului.

Nuci cu coajă tare - 15

Simțind că nărăvașilor lui dintr-a IV-a le fremătau deja nările la adierea promițătoarei vacanțe de vară ce se apropia cu pași repezi, învățătorul Bogdan Gornea le făcu o contraofertă la fel de tentantă:
– Pentru doi decari direct în catalog, la rubrica matematică, aflați câte numere de zece cifre diferite (de felul lui 7802359146, de pildă) se pot forma cu cifrele de la 0 la 9.
Și, surpriză: în mai puțin de 10 minute, sosește și răspunsul corect din partea matematicianului clasei.
Care este rezultatul? Explicați!

Flori și florărese

Ana, Dana, Mariana și Cristiana cultivă fiecare alt tip de flori: Ana cultivă lalele, Dana garoafe, Mariana crini iar Cristiana gladiole.
Dacă numărul total al florilor cultivate de fete, omițând pe rând pe fiecare dintre florărese, este 220, 240, 270, respectiv 200, câte flori cultivă fiecare?

Leul de bronz

Jeturi irizate de apă țâșnesc din ochii, botul și vârful cozii unui leu de bronz aflat în mijlocul unui bazin.  Jetul din ochiul drept poate umple singur bazinul în 2 zile, cel din ochiul stâng în 3 zile, în timp ce apa care țâșnește din botul, respectiv vârful cozii leului, poate umple bazinul în 4 zile, respectiv 6 ore. În cât timp vor umple bazinul toate cele 4 surse curgând simultan?

Citește mai departe: Leul de bronz

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: