Paradoxul lui Clement (Unde a dispărut pătratul?)

Despre bătrânul Clement din ordinul franciscanilor se spune că ar fi fost pasionat de magie. Pe pagina de gardă a uneia din cărțile sale de rugăciuni, s-ar fi descoperit două pătrate desenate de mâna călugărului, așa cum se vede în figura de mai jos.

cele două pătrate ale călugărului Clement

În primul pătrat, împărțit în 49 de pătrate mai mici, călugărul a trasat câteva linii.
În cele câteva indicații de sub desene, se preciza:
1) Taie primul pătrat după liniile trasate și vei obține 5 bucăți de hârtie;
2) Rearanjază bucățile ca în figura 2 și un gol de formă pătrată va apărea în centrul pătratului!
Apoi urmau câteva observații și, la urmă de tot, o întrebare cutremurătoare:
Pătratul din prima figură este format din alte 49 de pătrate mai mici. Pătratul din a doua figură este format din numai 48 de pătrate mai mici. Care dintre pătrate lipsește și unde a dispărut?

O întrebare fără răspuns

Există o întrebare care are un răspuns corect – fie el „Da”, fie el „Nu” –, dar la care tu nu poți răspunde logic corect. Chiar dacă ai ști răspunsul corect, nu l-ai putea da. Oricine altcineva ar putea răspunde corect, numai tu nu!
Care este această întrebare?

Citește mai mult:O întrebare fără răspuns

Paradoxul avionului

În cursul unei controverse dezbătute la Excentric Club între domnul Negru și domnul Albu, cel din urmă prezintă următorul raționament:
– Să presupunem că viteza medie a unui avion față de pământ pe distanța Cluj-Napoca – București dus și întors, atunci când nu suflă vântul, este de 160 km/h. Dacă însă pe direcția Cluj-Napoca – București, dinspre Cluj-Napoca spre București, suflă un vânt neîntrerupt de intensitate constantă, viteza medie a avionului față de pământ pe întreaga distanță tur-retur nu se va schimba (presupunând că viteza motorului nu se modifică nici ea.) Și aceasta deoarece, continuă domnul Albu, la dus viteza avionului crește iar la întoarcere scade cu aceeași cantitate egală cu viteza vântului. Prin urmare, per ansamblu, viteza medie a avionului față de pământ pe întreaga distanță dus-întors nu va fi afectată de bătaia vântului.
– Pare logic, spune domnul Negru. Dar dacă am presupune că vântul suflă dinspre Cluj-Napoca înspre București cu o viteză constantă de 160 km/h, atunci într-o direcție viteza avionului ar fi de 320 km/h iar în cealaltă direcție ar fi de... 0 km/h, adică avionul ar sta pe loc și nu s-ar mai putea întoarce niciodată! Ceea ce ar însemna că viteza lui medie pe întreaga distanță ar fi egală cu 0!
Care dintre cei doi are dreptate și de ce?

Citește mai mult:Paradoxul avionului

Pesimism

„Ce este un pesimist? Un optimist bine informat.”

(prof. Grigore C. Moisil)

La „Oferte de muncă”

Iată cum sună anunțul unei instituții în căutare de personal pentru serviciul de curățenie:

 

„Angajăm femeie de serviciu. Poate fi și bărbat”!

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: