Care este mai grea?

Imaginați-vă că aveți 2 găleți cu apă. Aceste găleți sunt perfect identice, cu excepția faptului că într-una din ele plutește o bucată mare de lemn. În afară de această diferență, ambele găleți sunt umplute până la buză cu apă distilată proaspătă.
Care dintre găleți este mai grea și de ce?

Orezul din sare

De ceva vreme, un obicei relativ comun este acela de a se adăuga câteva boabe de orez în solniță. Acest lucru nu se face pentru a schimba gustul sării și, în general, orezul acela nu este consumat. Chiar dacă se întâmplă ca vreun astfel de bob să ajungă în mâncare, el va fi imediat scos și aruncat.
Așadar, adăugarea orezului în sare nu este nici o problemă de gust, nici una de aromă ori de estetică. Și atunci, de ce se face?

Citește mai mult:Orezul din sare

Pe fundul oceanului

La bordul unui submarin pot apărea o mulțime de probleme presante, fie pe timp de pace, fie în caz de război.
Una mai cu seamă prezintă o importanță deosebită. Anume, căpitanul trebuie să aibă grijă ca în niciun moment submarinul să nu ajungă pe fundul oceanului. O astfel de întâmplare s-ar putea dovedi fatală pentru întregul echipaj. Puteți spune de ce?

De ce trage fereastra?

Cu siguranță ați remarcat că, în zilele friguroase de iarnă, dinspre fereastră trage un curent rece și neplăcut, chiar dacă fereastra este perfect închisă și nu există nicăieri crăpături.
E normal să fie așa, nefiind vorba de vreun defect al ferestrei sau de vreo problemă de fabricație. Puteți spune de ce se întâmplă acest lucru?

De la romboidal la circular din cât mai puțini pași

6 monede dispuse romboidal ca în figura de mai jos pot fi aranjate în cerc astfel încât oricare din ele să fie în contact cu alte două și cu o a șaptea ipotetică, plasată în centru. O mutare constă din deplasarea unei monede astfel încât să fie în contact cu alte două, poziție unic determinată în fiecare din semiplanele delimitate de linia centrelor celor două monede.
Care este numărul minim de mutări prin care se poate ajunge la un astfel de cerc și care sunt acestea?

monedele 1 2 și 3 pe primul rând și monedele 4 5 și 6 pe al doilea rând decalate cu o jumătate de poziție la stânga

Citește mai mult:De la romboidal la circular din cât mai puțini pași

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: