Acest site este întreținut de Cristina Vușcan.
Preluarea de materiale de pe acest site se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Probleme de raţionament

Învinuiți că ar fi propovăduit falsa credință, 4 derviși din Alep au fost prinși și aduși în fața șeicului Al-Muktabar spre a fi judecați și condamnați. Șeicului, căruia nu-i prea plăcea vărsarea de sânge, s-a gândit la un mod meșteșugit de a rezolva problema, astfel încât să nu pară nici că ar lua partea dervișilor, nici că ar trăda dreapta credință. Le spuse așadar dervișilor:
– Vă voi supune la o încercare. Dacă veți fi suficient de înțelepți ca să o treceți, veți fi salvați; de nu, mâine la prima oră, trupurile voastre vor atârna în ștreang.
Și îi așeză unul în spatele celuilalt astfel încât fiecare să îi vadă doar pe cei din fața lui, nu și pe cei din spate, mai puțin primul care nu avea în fața lui pe nimeni. Le arătă 4 turbane, apoi îi legă la ochi și le așeză pe cap câte un turban roșu, alb sau verde, fiecare culoare fiind reprezentată cel puțin o dată. Avu însă grijă să le așeze astfel încât dervișii, odată dezlegați la ochi, să poată spune, doar privindu-i pe ceilalți, ce turbane poartă pe cap (asta, bun înțeles, doar dacă erau înțelepți.).
Pe urmă, îi dezlegă la ochi și le ceru să spună, pe rând și în ce ordine voiesc, ce turbane poartă pe cap.
Dervișii se arătară la înălțime și reușiră să treacă cu bine încercarea, scăpând cu viață și lăsând nepătate mâinile și conștiința șeicului Al-Muktabar.
Cum a așezat șeicul turbanele pe capetele dervișilor, ca ei să-și poată răscumpăra viața și cum au dedus ei ce turbane poartă pe cap?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Un om vrea să cumpere de la pet shop un papagal. Întrebând-o pe vânzătoare dacă papagalul vorbeşte, vânzătoarea îl asigură că papagalul repetă tot ce aude. Mulţumit, omul cumpără papagalul şi îl duce acasă.
După o săptămână, văzând că papagalul nu scoate nici un cuvânt, omul se întoarce cu el la pet shop ca să îl returneze. Dar vânzătoarea susţine că nu a minţit.
Cum este posibil?

Citește mai departe...

Angus conducea cu aproximativ 45km/h. Dintr-o dată, a sărit din mașină. Nu călcase frâna și mașina era încă în mișcare. Nu era cascador și nici nu făcea de bunăvoie astfel de activități riscante. Ce s-a întâmplat?

Citește mai departe...