Acest site este întreținut de Cristina Vușcan.
Preluarea de materiale de pe acest site se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Probleme de raţionament

Când a debarcat pentru prima oară pe Insula Albastră, exploratorul danez Ian von Daniken nu ştia decât că e locuită de două triburi stabilite în câte un capăt al insulei. Locuitorii dintr-un sat spuneau întotdeauna adevărul, ceilalți mințeau tot timpul. În plus mincinoşii erau oameni răi și cruzi şi nu o dată se întâmplase ca străinii care îndrăzniseră să le încalce teritoriul să fie prinși și mâncați de mincinoși.
Prin urmare von Daniken trebuia să fie cu mare băgare de seamă şi să caute să ajungă cât mai curând în satul celor ce spuneau întotdeauna adevărul, ca să nu fie prins și mâncat de canibali.
Mergând pe drumul care tăia în două insula și separa triburile, exploratorul ajunge la o răspântie din care drumul se bifurca spre cele două așezări. Se oprește aici nehotărât şi speriat, neştiind ce să facă şi încotro s-o apuce, căci fiecare pas greşit îl poate costa viaţa.
Tot umblând de colo-colo în căutarea unui indiciu care să-i arate în ce direcţie s-o ia, vede deodată pe cineva apropiindu-se pe unul dintre drumuri. E un băştinaş cu o pălărie mare de pai pe cap și un coşuleţ cu fructe în mână. În acea clipă, von Daniken știe că este salvat.
Fără să aibă habar din ce trib face parte băştinaşul şi punându-i o întrebare şi numai una, exploratorul află imediat care e drumul cel bun.
Ştiţi care a fost întrebarea salvatoare?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Hillary cea prăpăstioasă, studentă la Stanford University cu 10 pe linie, a intrat în biroul profesorului. I-a spus secretarei profesorului că își făcea griji în privința notei pe care avea să o ia la proiectul final din cadrul cursului.
— Vreau să fiu sigură că voi lua notă de trecere la cursul acesta, a spus Hillary. Se poate face ceva pentru a-mi fi comunicată cât mai curând posibil nota finală?
Secretara, impresionată de grija ei, i-a răspuns:
— Dacă predai împreună cu lucrarea o carte poștală timbrată cu adresa ta însemnată pe ea, profesorul va scrie pe cartea poștală nota pe care ai luat-o la lucrare și ți-o va expedia imediat ce lucrarea a fost notată. E mult mai rapid decât să aștepți să se anunțe notele.
— O, spuse Hillary, dar nu cred că pot să fac asta. De ce nu?

Citește mai departe...

Doi soţi merg la film. În timpul filmului, bărbatul îşi strangulează soţia. El reuşeşte să transporte apoi cadavrul acasă, fără să atragă atenţia nimănui. Cum?

Citește mai departe...