Acest site este întreținut de Cristina Vușcan.
Preluarea de materiale de pe acest site se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Probleme de raţionament

După întrecerea cu semnele de pe frunte, logicienii învinşi s-au plâns Marelui Maestru că ușoara ezitare dinaintea ridicării mâinii a confratelui lor i-a indus în eroare, fapt pentru care competiţia nu ar fi fost tocmai corectă. Marele Maestru a jurat atunci că următoarea probă la care îi va supune va fi cu desăvârşire imparţială, astfel încât desemnarea celui mai deştept dintre ei să nu mai poată fi contestată de nimeni.
El a adus şi le-a arătat înţelepţilor 5 turbane — 2 roşii şi 3 verzi —, după care a stins lumânările din încăpere şi le-a aşezat câte un turban pe cap. Apoi bătrânul a ascuns turbanele şi a vrut să aprindă iarăşi lumânările, dar înainte de a apuca să-şi ducă gândul la îndeplinire a venit răspunsul prompt al unuia dintre înţelepţi. Şi — culme a fatalităţii! — era acelaşi înţelept!
Ce turban avea înţeleptul pe cap şi cum a dedus el acest lucru?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Hillary cea prăpăstioasă, studentă la Stanford University cu 10 pe linie, a intrat în biroul profesorului. I-a spus secretarei profesorului că își făcea griji în privința notei pe care avea să o ia la proiectul final din cadrul cursului.
— Vreau să fiu sigură că voi lua notă de trecere la cursul acesta, a spus Hillary. Se poate face ceva pentru a-mi fi comunicată cât mai curând posibil nota finală?
Secretara, impresionată de grija ei, i-a răspuns:
— Dacă predai împreună cu lucrarea o carte poștală timbrată cu adresa ta însemnată pe ea, profesorul va scrie pe cartea poștală nota pe care ai luat-o la lucrare și ți-o va expedia imediat ce lucrarea a fost notată. E mult mai rapid decât să aștepți să se anunțe notele.
— O, spuse Hillary, dar nu cred că pot să fac asta. De ce nu?

Citește mai departe...

Un fermier cară grăunţe în hambar împreună cu argatul. Fermierul cară un sac cu grăunţe, iar argatul cară 2 saci. Care dintre ei duce o greutate mai mare şi de ce?

Citește mai departe...