Împărțiți mălaiul!

Doi țărani vin la dvs. cu o pungă în care se găsesc 1kg și 800g de făină de mălai. Vă roagă să îi ajutați să împartă între ei mălaiul în 2 săculeți, astfel încât într-unul să se găsească 400g de mălai iar în celălalt, bineînțeles, 1kg și 400g de mălai. Aveți la dispoziție o balanță cu două talere fără greutăți iar țăranii au la ei 2 unități de masă: una de 20g iar cealaltă de 30g.
Cum veți efectua împărțirea din doar 3 cântăriri?

Volumul sticlei

O sticlă oarecare cu fundul plat (rotund, pătrat, dreptunghiular sau hexagonal) este umplută parțial cu lapte, așa cum se vede în figura de mai jos.

Cum puteți determina volumul sticlei folosindu-vă numai de o riglă gradată, fără a adăuga sau scoate lichid din sticlă?

o sticlă umplută cu lapte până sub nivelul de la care începe gâtul sticlei și o riglă gradată în dreapta ei

Citește mai departe: Volumul sticlei

Eroziunea Dunelor

6 volume cartonate din seria „Dune” a lui Frank Herbert stau aliniate în ordine pe raftul din bibliotecă. Un car începe să roadă „Dunele” pornind de la prima pagină a volumului întâi, forând și croindu-și drum de-a lungul seriei în linie dreaptă până la ultima pagină a celui din urmă volum. Dacă grosimea unui volum este de 2cm inclusiv coperțile care au fiecare câte 1/8 cm grosime, care este lungimea totală a tunelului săpat în Dune de carul de lemn?

Citește mai departe: Eroziunea Dunelor

Săpun de levănțică

Așezând un săpun de levănțică pe talerul unei balanțe și 3/4 de săpun de levănțică plus o greutate de 3/4 dag pe celălalt taler al balanței, talerele se echilibrează.
Cât cântărește un săpun de levănțică?

Citește mai departe: Săpun de levănțică

Kilul de făină

Având la dispoziție o balanță, 3 greutăți marcate (100 g, 100 g și 50 g) și 5 kg de făină, măsurați 1 kg de făină din doar 3 cântăriri.
(propusă de prof. Cornelia Moarcaș)

Citește mai departe: Kilul de făină

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: