Foarte populare în rândurile vorbitorilor de limbă engleză, problemele de tip ”lateral thinking” (gândire laterală) se caracterizează prin ineditul situaţiilor propuse, dar mai ales prin rezolvările ce impun depăşirea cadrului rigid al gândirii curente şi abordarea problemei din mai multe perspective, făcând apel la creativitate, jocuri semantice, subtilităţi lingvistice, etc.

Big Ben

Câte arătătoare are ceasul din turnul lui Big Ben?

Cina de la 8

Un om de afaceri se întoarce acasă de la muncă puțin după ora 17, ca de obicei. În mod normal, el cinează imediat după ce își schimbă hainele și se spală.
În seara aceasta îi e o foame cumplită, căci astăzi nu a prânzit.
Și deși are la îndemână tot ce îi poftește inima să mănânce, omul așteaptă până la ora 20:00 ca să se așeze la masă și să cineze singur.
De ce?

Prostul satului

Turiștii care veneau la schi în micuța stațiune Pertha din Pirinei erau de fiecare dată uluiți de apucăturile lui Patrick, prostănacul satului.
De câte ori I se dădea să aleagă între o monedă strălucitoare de 50 eurocenți și o hârtie mototolită de 5 euro, Patrick întindea întotdeauna bucuros mâna după jumătatea de euro, deși valora de 10 ori mai puțin.
De ce făcea asta?

Viață de cowboy

Cowboy-ii din Vestul sălbatic duceau o viață extrem de periculoasă. Atacurile indienilor, șerpii cu clopoței, bolile de tot felul, încăierările armate ori panica vitelor, în care puteau sfârși călcați în picioare de animalele speriate, erau doar câteva din pericolele cu care se confruntau zilnic.
Cu toate acestea, niciunul din aceste pericole nu constituia cea mai frecventă cauză a morții printre cowboy-ii din vestul sălbatic, care era ceva mult mai banal, intrat în rutină și totuși mortal.
Ce anume provoca preponderent moartea cowboy-ilor din Vestul sălbatic?

Mostră de aer

În cadrul unui experiment școlar care își propunea să măsoare gradul de poluare dintr-un oraș puternic industrializat, un profesor de fizică trimite doi copii care să ia o mostră de aer din acest oraș. Le dă și un recipient de sticlă cu dop. Dopul se potrivește perfect și etanșeizează complet recipientul, dar copiii își dau seama că recipientul conține deja aer din împrejurimile mult mai puțin poluate ale școlii în care învață. Găsesc totuși o metodă de a elimina acest aer și de a aduce o mostră fidelă de aer din centrul industrializat al orașului.
Cum au procedat?

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: