Cele mai frumoase şi elegante mănuşi din Londra se găsesc la magazinul de mănuşi din centru, unde se vând numai mănuşi albe sau negre. Magazinul are doi vânzători: unul care poartă doar mănuşi albe şi spune întotdeauna adevărul şi altul care poartă doar mănuşi negre şi minte tot timpul.

Will Hatkinson este orb, iar slăbiciunea lui sunt mănuşile elegante. Are o pereche de mănuşi negre cumpărate de la celebrul magazin, dar îşi doreşte mult şi o pereche de mănuşi albe.
Intră în magazin, salută şi când vânzătorul i se adresează... Cum procedează pentru a obţine mănuşile dorite?

(Cris)

Soluţia 1:

Fără să ştie care dintre cei doi vânzători i s-a adresat, Will Hatkinson îl întreabă:
— Care este standul cu mănuşile dumitale preferate?
Vânzătorul îl conduce acolo şi Will îşi alege o minunată pereche de mănuşi... albe.
Într-adevăr, dacă vânzătorul spune adevărul, el poartă mănuşi albe şi îl duce pe Will la acel stand; dacă minte, poartă mănuşi negre şi tot la standul cu mănuşi albe îl conduce pe Will.

Soluția 2:

(oferită de Ștefan Bucur)
Will Hatkinson îl întreabă pe vânzător:
— Ce culoare au mănușile pe care le port?
Întrucât el știe că poartă mănuși negre, își dă seama după răspunsul vânzătorului dacă acesta minte sau spune adevărul. Dacă vânzătorul minte, îl roagă să-l conducă la standul cu mănuși negre, iar dacă spune adevărul, la standul cu mănuși albe. În ambele cazuri, Will își atinge ținta și este condus la standul cu mănuși albe.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: