Mulțumit că a reușit să-și umple coșul din barcă cu păstrăvi-curcubeu, chinezul întoarse pe loc barca cu vâsle și o luă în susul Râului Galben, spre casă. Dar o pală de vânt îi smulse atunci de pe cap pălăria din pai de orez și o azvârli în apă, iar apa o purtă la vale cu viteza de 3 mile pe oră cu care curgea Râul Galben. Când în sfârșit băgă de seamă că nu mai are pălărie, aceasta se afla deja la 5 mile în josul râului față de barcă. Atunci, chinezul întoarse din nou barca și porni imediat în urmărirea pălăriei, vâslind în obișnuitul lui ritm de 5 mile pe oră în apă stătătoare. La ce oră și-a recuperat chinezul pălăria din apă, dacă era 2 după-amiaza când a observat pentru prima dată lipsa ei?

Soluție:

Întrucât pălăria a luat-o la vale cu 3 mile pe oră, iar în susul râului chinezul se deplasa cu viteza de
5-3=2
mile pe oră, rezultă că într-o oră pălăria s-a îndepărtat cu 5 mile față de barcă. Este exact momentul în care chinezul a observat că nu mai are pălărie. A luat-o în josul râului, atât barca cât și pălăria fiind purtate cu aceeași viteză de apele râului, ceea ce înseamnă că de fapt chinezul se apropia de pălărie cu viteza de 5 mile pe oră. Astfel că pescarului i-a mai trebuit o oră până să-și recupereze pălăria. În total, a avut nevoie de 2 ore ca să-și regăsească pălăria. Prin urmare, la ora 4 după-amiază, cu pălăria din pai de orez pe cap, chinezul o lua din nou în susul râului spre casă.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: