Acest site este întreținut de Cristina Vușcan.
Preluarea de materiale de pe acest site se poate face numai cu acordul scris al autorului.

Probleme de raţionament

După un jaf armat la bancă, 4 funcționari ai băncii au descris în modul următor semnalmentele celui care a condus atacul:
1. După dactilografă, acesta avea ochi albaștri, era înalt de statură și purta jachetă și pălărie;
2. Din cele spuse de casier, reieșea că agresorul avea ochi negri, era de statură mică și purta jachetă și pălărie;
3. După secretară, agresorul avea ochi verzi, era de statură mijlocie și purta un impermeabil și pălărie;
4. Din cele spuse de director, rezulta că hoțul avea ochi căprui, era înalt, purta jachetă și avea capul descoperit.
În realitate, fiecare martor a descris corect un singur detaliu din 4. În plus, pentru fiecare detaliu există cel puțin un martor care să îl fi descris corect.
Care erau semnalmentele exacte ale agresorului?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Odinioară, un arendaș viclean și hrăpăreț a pus ochii pe frumoasa fiică a unuia dintre pălmașii săi — un bătrân care trudea de o viață pe moșia lui. Ticălosul nu ezită să-i amenințe pe cei doi cu alungarea de pe moșie, dacă fata nu consimțea să se mărite cu el. În fața mai multor martori care se strânseseră în jurul lor, într-un gest de falsă generozitate, el îi dădu fetei șansa de a rămâne în continuare pe moșia lui, fără a fi nevoită să-l ia de bărbat. Avea o pungă de mătase în care i-a spus fetei că pusese două pietricele de pe cărarea pe care se aflau: una albă și alta neagră. Dacă fata trăgea din pungă piatra albă, câștiga; dacă o trăgea pe cea neagră, pierdea. Totuși, fata îl văzuse când vârâse în pungă două pietre negre. Dar nu-l putea acuza de înșelăciune, fiindcă el i-ar fi reproșat că îi pune la îndoială cinstea și ar fi plecat furios, fără să-i arate punga și fără să-i mai dea șansa de a scăpa de el.
Cum a reușit isteața fată a pălmașului să câștige?

Citește mai departe...

Câte monede se pot introduce într-o puşculiţă goală cu baza de 50 de centimetri pătraţi şi înălţimea de 20 de centimetri?

Citește mai departe...