– Uite, vizire, îi arătă șahul făcând un gest larg cu mâna, așa se prezintă tabla de joc la sfârșitul partidei dintre prințul Șamir și nepoata mea: regele alb la e1, doi pioni albi la d2 și f2, un nebun alb (sau negru, indiferent, după cum poate fi și un pion, o damă sau o tură) la e3 sau e4 și regele negru la e8. Iar prințul susține că pe tot parcursul partidei niciuna din piese nu a mutat de pe un câmp de o anumită culoare pe un altul de culoare opusă.

8         Rege Negru      
7                
6                
5                
4         ?      
3         ?      
2       Pion Alb   Pion Alb    
1         Rege Alb      
  a b c d e f g h

– Și probabil că nebunul a fost deplasat accidental când jucătorii s-au ridicat de la masă, se încumetă vizirul să facă o presupunere.
– Nicidecum, nicidecum, dragul meu: tocmai aici este problema și încercarea la care prințul vrea să ne supună. Întrebarea lui este: unde ar trebui să se găsească nebunul/pionul/dama/tura – în e3 sau în e4?
– Unde ar trebui să se găsească? îl îngână aiurit vizirul.
– Întocmai. Ba ne oferă chiar un indiciu. El spune că problema poate fi reformulată mai simplu astfel: dacă partida s-a jucat fără ca piesele să schimbe culoarea câmpurilor iar la sfârșitul partidei pe masa de joc în afară de cei 2 regi și cei 2 pioni, a mai rămas o piesă (nebun, pion, damă sau tură), care este culoarea câmpului pe care ea se găsește?
– „Care este culoarea câmpului pe care ea se găsește”? repetă vizirul, ușor amețit. Și asta numește prințul indiciu?
– Desigur; și speră că va fi un indiciu folositor. Iar eu sper că vom reuși să dezlegăm enigma prințului și să nu ne facem de râs.
– „Să nu ne facem de râs”... Hm, desigur, hm... să nu ne facem de râs...
Și vizirul plecă fruntea, căzând adânc pe gânduri. Apoi, o idee, o sclipitoare idee, luminoasă ca un fulger, îi străbătu mintea. Și atunci avu răspunsul.
Puteți spune care este acesta și cum a ajuns vizirul la el?

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: