Tipărire

La încheierea unei partide de șah în care nicio piesă nu a mutat de pe un câmp de o anumită culoare pe un altul de culoare diferită, tabla de joc se prezintă astfel:

8         Rege Negru      
7                
6                
5                
4                
3                
2   Pion Alb   Pion Alb        
1         Rege Alb      
  a b c d e f g h

După cum se observă, pe tablă mai sunt doar 4 piese: regele alb la e1, regele negru la e8 și 2 pioni albi – unul la b2, celălalt la d2. Ceea ce nu se vede însă, dar este important pentru raționament, este faptul că regele alb a efectuat mai puțin de 14 mutări.
Ceea ce vi se cere este să arătați că, în aceste condiții, pe parcursul jocului a avut loc cel puțin o promovare.

Soluție:

Să începem prin a observa că, în mod evident, caii care mută întotdeauna de pe o pătrățică de o anumită culoare pe o alta de culoare diferită, au fost capturați pe pozițiile lor inițiale. Dar ce piese au putut captura acești cai?
În ceea ce-i privește pe cei doi cai albi, ca și pe calul negru din g8, nu este greu de imaginat câteva scenarii care să ilustreze aceste capturări. Adevărata problemă o reprezintă calul negru din b8. Care dintre piesele albe ar fi putut captura acest cal?
Cu siguranță, nu dama albă din d1, care poate parcurge doar câmpurile de culoare albă; și nici nebunul din f1, din același motiv. Și, de asemenea, nici nebunul din c1, a cărui ieșire este blocată de pionii din b2 și d2, care au rămas neclintiți pe pozițiile lor.
Prin urmare, dacă acel cal negru din b8 a fost capturat de o damă sau de un nebun, dama ssau nebunul au fost promovați. Iar dacă acel cal a fost capturat de un pion, pionul ajuns pe ultima linie, a fost de asemenea promovat.
În fine, calul nu a putut fi capturat de regele alb, care ar fi avut nevoie de cel puțin 14 mutări pentru a ajunge la el și înapoi.
De asemenea, calul negru din b8 nu a putut fi capturat nici de vreunul din caii albi, care, după cum am văzut, nu puteau să se miște.
Ultima posibilitate care a mai rămas de analizat este aceea a turei. De ce nu ar fi putut captura tura din a1 sau h1 calul negru din b8? Iată partea cea mai frumoasă a demonstrației.
Întrucât turele, ca și celelalte piese dealtfel, sunt constrânse să mute pe câmpuri de aceeași culoare, ele nu pot muta decât un număr par de pătrățele la stânga, la dreapta, în sus sau în jos. Ca urmare, turele din a1 și h1 nu vor putea ajunge niciodată pe a doua, a patra, a șasea sau a opta linie! Ca atare, dacă vestitul cal negru din b8 a fost capturat de o tură, tura respectivă a fost promovată.
Cu aceasta, toate posibilitățile au fost epuizate, fiecare dintre ele implicând promovarea unui pion alb.
Q.E.D.