Pentru configurația de pe tabla de mai jos, negrul este la mutare iar albul și negrul nu au făcut nicio capturare la ultima mutare. Poate negrul să facă rocadă? Justificați!

Negru - 4

8         Rege Negru     Turn Negru
7                
6                
5                
4     Pion Negru          
3           Pion Alb    
2     Pion Alb     Pion Alb Pion Alb  
1       Nebun Negru   Turn Alb Rege Alb  
  a b c d e f g h

Alb - 6

Soluție:

Ultima mutare a albului nu a putut fi cu pionul din f3, deoarece această mutare ar fi implicat o capturare; de asemenea, ultima mutare a albului nu a putut fi nici cu tura venind din e1, căci din acea poziție i-ar fi dat șah regelui negru.
Dacă regele alb ar fi executat ultima mutare a albului fără capturare, atunci el ar fi venit fie din h1, fie din h2 iar tura neagră, care îi dădea șah, tocmai mutase în h8 pentru a-i da șah. Ceea ce, evident, înseamnă că negrul nu mai poate face rocadă.
Deci, dacă albul a făcut ultima sa mutare cu regele, negrul nu mai are dreptul la rocadă.
Mai există însă, bineînțeles, posibilitatea ca ultima mutare a albului să fi fost rocada. În acest caz, care ar fi putut fi ultima mutare a negrului? Dacă a fost cu tura sau regele, negrul nu mai are dreptul la rocadă.
Dacă negrul ar fi mutat nebunul din d1, pentru alb nu ar mai fi existat nicio posibilitate de mutare imediat anterioară.
Dacă negrul ar fi mutat pionul din c4, atunci mutarea albului imediat anterioară ar fi fost cu pionul din e2, capturând o piesă din f3. Dar aceasta înseamnă că nebunul din d1 era promovat! Ceea ce înseamnă că pionul care a promovat a venit din d7, trecând prin d2, dând șah regelui din e1 și forțându-l pe acesta să se retragă! Ceea ce vine în contradicție cu presupunerea că albul tocmai a făcut rocada.
Deci, ultima mutare a negrului nu ar fi putut fi decât cu tura ori cu regele, ceea ce din nou înseamnă că negrul nu mai poate face rocadă.
În concluzie: dacă ultima mutare a albului a fost cu regele din g1, tura neagră tocmai a mutat înainte, ca să-i dea șah; iar dacă rocada a fost ultima mutare a albului, atunci negrul nu a putut muta anterior decât fie cu regele, fie cu tura. În ambele cazuri, negrul a pierdut dreptul de a mai face rocadă.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: