Jimmy Walker a pariat la cursele de cai, dar când s-a prezentat la agenție ca să se intereseze de rezultate, agentul de pariuri, de felul său un tip  cam ciudat, refuză să i le spună, mărginindu-se să îi dea câteva indicii asupra pozițiilor ocupate de primii 5 cai clasați (nu neapărat diferite.) Pretinse că nu avea să-i plătească lui Jimmy nici o para chioară până când acesta nu avea să deducă singur clasamentul final, pornind de la indiciile date de el. Iată cum sunau acestea:
1) Iureș Nestăvilit a terminat cursa înaintea Furtunii Deșertului și după Vânt Sălbatic;
2) Vânt Sălbatic a terminat cursa la egalitate cu Iureș Nestăvilit dacă și numai dacă Avânt Nestăpânit nu a încheiat la egalitate cu Spaima Zmeilor;
3) Iureș Nestăvilit a încheiat cursa în urma Spaimei Zmeilor la aceeași distanță la care a încheiat cursa Spaima Zmeilor în urma lui Vânt Sălbatic dacă și numai dacă Vânt Sălbatic a terminat cursa înaintea Furtunii Deșertului.
Jimmy s-a gândit puțin, apoi a dat răspunsul exact. În ce ordine au trecut linia de sosire cei 5 cai?

Soluție:

Conform lui 1, Iureș Nestăvilit a încheiat cursa după Vânt Sălbatic, ceea ce înseamnă că aceștia nu au fost la egalitate; atunci, conform lui 2, Avânt Nestăpânit a încheiat cursa la egalitate cu Spaima Zmeilor. (4)
Întrucât, conform lui 1, Iureș Nestăvilit a terminat cursa înaintea Furtunii Deșertului și după Vânt Sălbatic, rezultă că Furtuna Deșertului a trecut linia de sosire în urma lui Vânt Sălbatic; atunci, conform lui 3, Iureș Nestăvilit a încheiat cursa în urma Spaimei Zmeilor la aceeași distanță la care a încheiat cursa Spaima Zmeilor în urma lui Vânt Sălbatic. (5)
Astfel, din 1, 4 și 5, deducem acum că ordinea în care au trecut linia de sosire cei 5 cai a fost următoarea:

  • Vânt Sălbatic, care a câștigat cursa;
  • Avânt Nestăpânit și Spaima Zmeilor, care s-au clasat la egalitate pe locul al doilea;
  • Iureș Nestăvilit, care s-a clasat pe locul al patrulea;
  • Furtuna Deșertului, care a trecut linia de sosire în urma celorlalți patru, clasându-se pe locul al cincilea.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: