Ne amintim că, după ce a scăpat ca prin urechile acului de spânzurătoare, gringo a pornit zorit spre cârciuma din insula celor două triburi  ciudate, pentru a-și mai pune inima la loc cu câteva înghițituri de awa. Aici, gringo dădu peste un ins șugubăț, care i-a răspuns când l-a întrebat din ce trib face parte:
— Dacă nevastă-mea e veritană, atunci eu sunt farsan.
Din ce triburi făceau parte omul acela și nevasta lui?

Soluție:

Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie să știm că implicația logică este o propoziție de forma „dacă p atunci q”, care este falsă atunci și numai atunci când p este adevărată iar q este falsă.
Ținând seama de aceasta, putem afirma că omul din cârciumă nu putea fi un farsan. Într-adevăr, dacă ar fi fost farsan, afirmația lui ar fi fost falsă, adică în mod obligatoriu a doua parte a acestei afirmații, cum că el este un farsan, ar fi fost falsă. Prin urmare, ar fi rezultat că omul din cârciumă este un veritan. Contradicție!
Contradicția la care s-a ajuns arată că insul cel șugubăț este un veritan.
Atunci, afirmația lui este adevărată iar a doua parte a acestei afirmații (cum că este un farsan) este falsă. Dar acest lucru, după cum am atras atenția de la început, nu este posibil decât dacă prima parte a afirmației omului (cum că nevasta lui e veritană) este și ea falsă. Așadar, nevasta șugubățului este farsană.
Deci, șugubățul este veritan iar nevasta lui este farsană.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: