După întrecerea cu semnele de pe frunte, logicienii învinşi s-au plâns Marelui Maestru că ușoara ezitare dinaintea ridicării mâinii a confratelui lor i-a indus în eroare, fapt pentru care competiţia nu ar fi fost tocmai corectă. Marele Maestru a jurat atunci că următoarea probă la care îi va supune va fi cu desăvârşire imparţială, astfel încât desemnarea celui mai deştept dintre ei să nu mai poată fi contestată de nimeni.
El a adus şi le-a arătat înţelepţilor 5 turbane — 2 roşii şi 3 verzi —, după care a stins lumânările din încăpere şi le-a aşezat câte un turban pe cap. Apoi bătrânul a ascuns turbanele şi a vrut să aprindă iarăşi lumânările, dar înainte de a apuca să-şi ducă gândul la îndeplinire a venit răspunsul prompt al unuia dintre înţelepţi. Şi — culme a fatalităţii! — era acelaşi înţelept!
Ce turban avea înţeleptul pe cap şi cum a dedus el acest lucru?

Soluţie:

Lucrul esenţial de care trebuie să se ţină seama aici este faptul că toţi logicienii au avut şanse egale de câştig. Dacă unul dintre ei ar fi avut turban verde iar ceilalţi doi turbane roşii, cel cu turban verde ar fi ştiut imediat ce turban poartă pe cap spre deosebire de ceilalţi. Prin urmare, un turban verde şi două roşii nu ar fi fost o distribuţie echitabilă. Dacă unul ar fi avut turban roşu iar ceilalţi doi turbane verzi, atunci oricare dintre cei cu turbane verzi ar fi avut în faţă un turban roşu şi unul verde şi ar fi înţeles că dacă ar fi purtat turban roşu, celălalt cu turban verde ar fi reacţionat ca în primul caz; dacă, dimpotrivă, celălalt cu turban verde ar fi tăcut, ar fi dedus că şi propriul turban este verde.
Aşadar, nici această situaţie nu ar fi fost una echitabilă.
De aceea, singura modalitate de a oferi celor trei logicieni şanse egale de câştig este aceea de a le aşeza tuturor pe cap turbane de aceeaşi culoare, mai precis verzi.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: