Patru tineri, studenţi la facultăţi diferite, unii fiind buni prieteni iar alţii ştiindu-se doar din vedere, şi-au petrecut vacanţa de iarnă în Egipt, unde au vizitat alte obiective şi au achiziţionat suveniruri diferite. Se ştie că fiecare dintre ei practică cel mult un sport şi că nici unul nu vorbeşte mai mult de o limbă străină. În plus:

1) Tânărul care a vizitat complexul de temple de la Karnak e un bun înotător, iar cel care şi-a ales ca suvenir macheta Bărcii Solare e mare amator de surfing;
2) Studentul la arhitectură e bun prieten cu medicinistul;
3) Tânărul care a cumpărat un vas canopic e cel mai înalt dintre ei;
4) Studentul la istorie a remarcat că vizitatorul piramidelor a făcut mai multe fotografii decât cel care a cumpărat un papirus, dar mai puţine decât acela care a achiziţionat macheta Bărcii Solare;
5) Cel care s-a întors cu o statuetă de fosforit a purtat tot timpul sandale, pe când tânărul care a vizitat Valea Regilor a fost încălţat numai în adidaşi;
6) Unul dintre tineri a vizitat Marele Templu de la Abu Simbel.
7) Studentul care a vizitat complexul Karnak nu e prea tare la calcule, iar cel cu papirusul, deşi mult mai bun la calcule decât acesta, nu şi-ar alege niciodată o carieră în ştiinţe exacte;
8) Studentul care a fost în Valea Regilor nu-l cunoscuse până atunci pe cumpărătorul papirusului;
9) Vizitatorul complexului Karnak vorbeşte fluent engleza, iar medicinistul, care şi-a ales ca suvenir o statuetă de fosforit, vorbeşte bine franceza.
Ce obiectiv a vizitat studentul la matematică şi cu ce suvenir a revenit în ţară?

 

Soluţie:

Din 7) şi 8) deducem că studentul care a cumpărat papirusul nu a vizitat nici complexul Karnak şi nici Valea Regilor, iar din 4) că el nu a fost la piramide. Prin urmare, el a vizitat Marele Templu de la Abu Simbel.
Din 5) şi 9) rezultă că tânărul care şi-a ales ca suvenir statueta de fosforit nu a fost nici în Valea Regilor nici la complexul Karnak, dar nici la Abu Simbel, după cum rezultă din cele de mai sus. Aşadar, el a vizitat piramidele.
Din 1) deducem că posesorul Bărcii Solare nu a fost la Karnak. Dar el nu a fost nici la Abu Simbel ori la piramide, conform celor de mai sus. Prin urmare, el a vizitat Valea Regilor.
Atunci, cumpărătorul vasului canopic a fost la Karnak.
Din 9) ştim că deţinătorul statuetei de fosforit este medicinist.
Din 7) ştim că nici studentul care a cumpărat papirusul, nici cel care şi-a ales vasul canopic nu studiază matematica. Cum deţinătorul statuetei de fosforit este medicinist, rezultă că matematicianul este în posesia machetei Bărcii Solare.
Din 4) ştim că studentul la istorie nu şi-a ales ca suvenir papirusul. Cum posesorul papirusului nu studiază nici matematica, nici medicina, rezultă că el este student la arhitectură.
Aşadar, studentul la istorie şi-a cumpărat un vas canopic.
Prin urmare:
a) Viitorul arhitect a vizitat Marele Templu de la Abu Simbel şi şi-a ales ca suvenir un papirus;
b) Medicinistul a văzut piramidele şi s-a întors în ţară cu o statuetă de fosforit;
c) Matematicianului i-a plăcut să viziteze Valea Regilor şi să îşi cumpere o machetă a Bărcii Solare;
d) Studentul la istorie a fost interesat de complexul de la Karnak şi a preferat ca suvenir un vas canopic.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: