Găsiți numărul din 4 cifre desemnat prin asteriscuri, dacă se știu următoarele:

  • fiecare „0” din dreapta unuia din numerele de patru cifre de mai jos semnifică faptul că numărul respectiv are o cifră identică cu numărul cerut, pe o poziție diferită;
  • fiecare „+” din dreapta unuia din numerele de patru cifre de mai jos semnifică faptul că numărul respectiv are o cifră identică cu numărul cerut, pe aceeași poziție.

tabular{000010}{01000}{{6152} {~} {+} {0} {4182} {~} {0} {0} {5314} {~} {0} {0} {5789} {~} {+} {~} {****} {~} {~} {~}}

Soluție:

Privind la al doilea și la al treilea număr și la indicațiile din dreapta lor, constatăm că numărul cerut trebuie să conțină cifrele 1 și 4, dar că 1 nu este nici pe a doua nici pe a treia poziție, iar 4 nu este nici pe prima și nici pe ultima poziție.
Uitându-ne acum la primul număr, ne dăm seama că nu 1 este cifra comună aflată pe poziția corectă. Dacă această cifră ar fi 2, atunci și în dreapta celui de-al doilea număr ar trebui să figureze un „+”. De asemenea, dacă această cifră ar fi 5, atunci în dreapta celui de-al patrulea număr ar trebui să apară și un „0”. Prin urmare, numai 6 poate fi cifra comună aflată pe poziția corectă.
Deci, prima cifră a numărului cerut este 6.
Atunci, cum 1 nu poate ocupa nici prima, nici a doua și nici a treia poziție, el trebuie să se afle pe poziția a patra.
Privind acum la ultimul număr, ne dăm seama că cifra comună de pe poziția corectă nu poate fi decât 7 sau 8. Însă dacă ar fi 8, atunci în dreapta celui de-al doilea număr ar trebui să figureze un „+”. Așadar, cifra comună de pe poziția corectă din al patrulea număr este 7.
Deci, a doua cifră a numărului cerut este 7, iar 4 nu poate fi decât a treia cifră.
Numărul cerut este așadar 6741.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: