Două vaporaşe fac curse de-a lungul unui fluviu între oraşele A şi B. Vaporaşele merg cu aceleaşi viteze constante: la fel de repede în aval şi la fel de încet în amonte. La o anumită oră, ele pleacă în acelaşi timp din oraşele A şi B: vaporaşul alb pleacă din A spre B, iar vaporaşul albastru din B spre A.  Ele se întâlnesc pentru prima dată la 7 km de oraşul A. Ajunse la destinaţie, vaporaşele fac câte o escală pentru alimentare şi pleacă la aceeaşi oră înapoi. La întoarcere, ele se întâlnesc pentru a doua oară la 9 km de oraşul B.
Care este distanţa dintre oraşele A şi B?

Soluţie:

Vaporaşele pleacă atât din A spre B cât şi din B spre A la aceleaşi ore, problema este simetrică şi situaţia poate fi inversată cu aceleaşi date: punctul care joacă rolul primului punct de întâlnire în cel dintâi caz, joacă şi rolul celui de-al doilea punct de întâlnire în cazul al doilea. El este deci la 7 km de oraşul A şi la 9 km de oraşul B. Prin urmare, distanţa dintre oraşele A şi B este de 16 km.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: