Marius și Diana au fost în vizită la Marea Piramidă a lui Kheops din Gizeh cu un autocar al firmei «Pharaon», care le-a asigurat transportul din stațiune până la Cairo. Pe drumul de întoarcere, Diana a observat că la fiecare 5 minute, un autocar identic cu al lor, aparținând aceleiași firme și mergând cu aceeași viteză, se îndrepta spre Cairo cu alți turiști care voiau să viziteze piramidele. I-a atras și lui Marius atenția asupra acestui fapt și l-a întrebat:
— Câte autocare ale firmei «Pharaon» crezi că intră în acest ritm în Cairo într-o oră?
— 12, bineînțeles, a răspuns Marius sigur pe el, fiindcă 60 împărțit la 5 face 12.
Dar Diana nu a fost de acord. Dvs. ce părere aveți?

Soluție:

Dacă Marius și Diana ar sta pe loc, calculul lui Marius ar fi corect. Cum ei sunt în mișcare și autocarul lor are nevoie de 5 minute pentru a întâlni un al doilea autocar, iar cel de-al doilea autocar are nevoie de încă 5 minute pentru a ajunge în locul în care Marius și Diana au văzut primul autocar, înseamnă că pentru un observator care stă pe loc, timpul care se scurge între trecerea a două autocare este de 10 minute și nu de 5.
Prin urmare, vor fi 6 autocare de la firma «Pharaon» care intră în Cairo într-o oră.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: