Doi bărbați stau pe terenul de softball *) și exersează aruncarea și prinderea unei mingi înainte de joc.
— Aici, aici! strigă Ned lovind cu pumnul în mănușă.
Ted îi aruncă mingea.
— Bună prindere! Aruncă-mi una pe jos! strigă Ted.
Ned îi trimite mingea înapoi, aruncând-o razant cu pământul, așa cum i s-a cerut.
— Acum, una înaltă! Chiar aici, chiar aici!
Ted aruncă mingea foarte sus și Ned fuge cam 10 picioare către stânga, se întinde și prinde cu ușurință mingea.
— Mâna ți-e bună, dar ținta e puțin strâmbă, îi spune.
— Nu, nu e, răspunde Ted.
— Și atunci ce era în neregulă să îmi trimiți mingea asta înaltă, chiar acolo unde stăteam? întreabă Ned.
Chiar așa: ce era în neregulă?

Soluție:

Cei doi bărbați nu erau singuri pe teren. Ted a văzut un coechipier în spatele lui Ned și s-a temut că, dacă Ned rata mingea, celălalt coleg putea fi lovit. Aruncând însă drept la stânga, totul era diferit, pentru că măcar se putea devia mingea dacă se rata prinderea. Ted a trimis astfel aruncarea foarte sus, în așa fel încât dacă Ned nu o prindea, să nu lovească pe nimeni.

 

*)  Variantă a jocului de baseball, apărută pentru prima oară în 1887 la Chicago, în care mingea este puțin mai mare iar terenul de joc ceva mai mic decât la baseball. Softball-ul este denumit și „baseball-ul doamnelor”, întrucât poate fi jucat și de către femei. Echipamentul de bază include mănușile și bâta de baseball. Există două variante de softball. În varianta cea mai frecventă, softball-ul cu aruncare lentă, mingea  — având o circumferință care adesea depășește dimensiunea standard de 30,5 cm — trebuie să descrie un arc în aer înainte de a ajunge la jucătorul de la bătaie; echipa este formată din 10 jucători iar execuțiile de bunting și stealing sunt interzise. În softball-ul cu aruncare rapidă, lansarea mingii este rapidă, sunt doar 9 jucători într-o echipă iar execuțiile de bunting și stealing sunt permise.
Regulile  de joc ale softball-ului diferă într-o oarecare măsură de cele ale baseball-ului. În principal, există două diferențe semnificative: prima constă în faptul că, la softball,  aruncarea mingii se face pe sub mână, de la o distanță de 14 m pentru bărbați și 12 m pentru femei, față de cei 18,4 m de la baseball; a doua constă în aceea că softball-ul permite doar 7 servicii în loc de 9.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: