Tipărire

Două sfori diferite ard fiecare într-o oră atunci când li se dă foc la unul dintre capete. Făcute din materiale diferite, sforile nu au o compoziție omogenă și ca atare viteza cu care ard nu este constantă.
Cum se pot cronometra45 de minute cu ajutorul celor două sfori?

Soluţie:

Se aprinde prima sfoară la ambele capete iar cea de a doua la un singur capăt. Când prima sfoară a ars în întregime, s-au scurs 30 de minute, ceea  ce înseamnă că şi a doua sfoară a ars 30 de minute. Se aprinde atunci şi celălalt capăt al celei de a doua sfori şi, când sfoara a ars complet, s-au mai adăugat 15 minute la cele 30 de dinainte.
Și astfel au fost cronometrate 45 de minute cu ajutorul celor două sfori.
Unii vor întreba de ce, dacă i se dă foc la ambele capete, prima sfoară arde complet în 30 de minute.
Dacă B și C sunt cele două capete ale sforii, timpul în care ea arde în întregime este de exact o oră, indiferent dacă arde dinspre B spre C sau dinspre C spre B. Mai mult, dacă notăm cu A punctul în care se întâlnesc flăcările atunci când i se dă foc sforii la ambele capete, timpul de ardere al celor două porţiuni BA respectiv CA este acelaşi, să zicem t. Și cum
t+t=60 minute
sau
2t=60 minute
urmează că
t=30 minute.
Deci, sfoara arde în 30 de minute atunci când i se dă foc la ambele capete iar bucata rămasă din cea de a doua sfoară după ce a ars 30 de minute va arde în 15 minute atunci când i se va da foc şi la celălalt capăt.