Tipărire

Pe această vreme caniculară, puteți să vă înjghebați un gheizer „răcoritor” în propria dumneavoastră grădină.
Metoda pe care v-o propunem în continuare vă permite să obțineți un gheizer cu o înălțime de până la 15m.
Veți avea nevoie de:
a. o sticlă de 2l de Coca-Cola dietetică;
b. o bucată de carton pătrată cu latura de 5cm;
c. un pachet de Mentos;
d. o eprubetă.
1. Puneți 12 Mentos în eprubetă și acoperiți gura eprubetei cu cartonul.
2. Desfaceți sticla de Cola și puneți eprubeta cu susul în jos pe gura sticlei, cu cartonul acoperind în continuare gura eprubetei.
3. Găsiți un loc bun în care să vă refugiați.
4. Trageți rapid cartonul astfel încât Mentosurile să cadă în interiorul sticlei de Cola, fugiți în afara zonei de impact și priviți cum explodează Cola afară din sticlă.
Ce s-a întâmplat? Explicați!

Soluție:

Această reacție explozivă se produce în urma eliberării bruște a dioxidului de carbon, gazul care acidulează băuturile răcoritoare acidulate.
Dioxidul de carbon rămâne în mod normal dizolvat în băutură, pentru că nu există situsuri pentru nucleație , adică neregularități în jurul cărora se pot forma bulele. O singură bomboană Mentos văzută de aproape are o suprafață plină de cratere care oferă sute de astfel de situsuri.
O duzină de astfel de bomboane, aruncate toate deodată în sticlă, creează o eliberare masivă de dioxid de carbon, forțând Cola să iasă din sticlă ca o rachetă.
Cola dietetică merge cel mai bine, deoarece majoritatea băuturilor nondietetice folosesc sirop de porumb, care suprimă formarea bulelor.