La marginea plantației sale de pepene verde, Papastratos a săpat un bazin pentru a avea apă la temperatura potrivită pe tot parcursul verii. După ce a terminat lucrarea, a luat un creion în mână și o foaie de hârtie și a început să calculeze volumul bazinului. A înmulțit pentru început două dintre dimensiuni, dar și-a dat de îndată seama că scrisese greșit a doua dimensiune, care era cu o treime mai mică. Pentru a nu mai reface calculul, Papastratos a mărit a treia dimensiune cu o treime, gândindu-se că va compensa astfel micșorarea celei de a doua dimensiuni și că, în final, rezultatul obținut va fi corect. Dar Maria, soția lui, care urmărise peste umărul lui Papastratos toate calculele, i-a atras atenția că procedase greșit și că rezultatul pe care îl obținuse el era diferit de cel exact cu 20 de metri cubi.

Cine avea dreptate și care era volumul bazinului săpat pe plantația de pepeni?

Soluție:

Evident, soția lui Papastratos este cea care are dreptate.

Și, într-adevăr, Papastratos care a înmulțit prima dimensiune cu 2/3 din a doua și apoi cu 4/3 din a treia, a obținut de fapt 8/9 din volumul real al bazinului:

a * (b- 1/3 b) * (c+1/3 c)=a* 2/3 b * 4/3 c=8/9 abc=8/9 V.

Și, întrucât Maria a spus că rezultatul lui Papastratos diferea cu 20 de metri cubi față de cel real, înseamnă că 1/9 din volumul bazinului  este egal cu 20 de metri cubi sau că volumul real al bazinului este de 180 de metri cubi.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: