- Detalii
- Scris de Cristina Vuşcan Cristina Vuşcan
- Publicat: 05 Septembrie 2013 05 Septembrie 2013
- Accesări: 22584 22584
Acest binecunoscut paradox aparținând filozofului cretan Epimenide din Knossos (sec. VI î.e.n.), a fost scris pentru posteritate de marele logician grec din secolul al III-lea e.n., Chrysippos Stoicul. Se spune că poetul, gramaticianul și criticul Filetus din Cos ar fi murit de epuizare încercând să îl rezolve.
Ajungând în Grecia la bordul unei corăbii, Epimenide s-ar fi adresat unor greci adunați pe țărm, spunând: „Toți cretanii sunt mincinoși!”. Spunea el oare adevărul sau mințea?
O săptămână mai târziu, reîntorcându-se în Grecia, Epimenide le-ar fi spus celor de pe țărm: „Toți cretanii sunt mincinoși și eu spun numai adevărul”.
Și cu toate că grecii aflați acum pe țărm nu auziseră ce spusese el prima oară, au rămas cu toțiiuluiți. De ce?
Răspuns:
Grecii s-au pomenit în fața unui paradox — acela de a nu putea decide dacă afirmația lui Epimenide cum că toți cretanii sunt mincinoși era sau nu adevărată, în ipoteza că el spunea întotdeauna adevărul.
Într-adevăr, dacă afirmația că toți cretanii sunt mincinoși ar fi fost adevărată, atunci și Epimenide, care era cretan, ar fi fost mincinos. Dar ipoteza este că Epimenide spune întotdeauna adevărul. Contradicție!
Pe de altă parte, dacă afirmația lui Epimenide cum că toți cretanii sunt mincinoși ar fi fost falsă, ar fi însemnat că el mințea, lucru care ar fi venit din nou în contradicție cu ipoteza că Epimenide spunea întotdeauna adevărul.
Susține Logicus.ro!
Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!