O mașină militară are misiunea de a traversa deșertul pentru a preda o scrisoare cu instrucțiuni ultrasecrete șefului bazei aflate de partea cealaltă a pustiului. Nu există stații de benzină în deșert, iar combustibilul din rezervorul mașinii ajunge doar pentru a acoperi jumătate din drum. Există însă și alte mașini cu rezervoare de aceeași capacitate, care își pot transfera uneia alteia combustibil, dar nu sunt disponibile canistre ori cabluri pentru tractarea mașinilor.
Cum trebuie procedat pentru a livra scrisoarea în cel mai scurt timp și cu o logistică minimă?

Soluția 1:

Este nevoie de încă 3 mașini, în afara celei cu scrisoarea. Ele vor aproviziona mașina principală cu benzină astfel încât ea să poată ajunge până la jumătatea drumului, iar de aici, cu rezervorul plin, să își poată continua drumul mai departe până la destinație. Prima jumătate a drumului va fi împărțită în 3 părți.
Cele patru mașini vor pleca simultan de la bază, unde se află și punctul de alimentare cu benzină. După o treime din distanța până la jumătatea drumului, două mașini vor alimenta cu 1/3 din rezervor rezervoarele celorlalte două mașini, inclusiv mașina cu scrisoarea, apoi se vor întoarce la bază. Cele două mașini vor mai străbate 1/3 din jumătatea drumului, după care mașina cu scrisoarea își va umple rezervorul cu 1/3 din rezervorul celeilalte mașini, căreia îi va mai rămâne atâta combustibil cât să se întoarcă la primul punct de oprire. Mașina cu scrisoarea va merge mai departe până la jumătatea drumului. Îi va mai lipsi în acest moment 1/3 de rezervor pentru a putea străbate și ultima parte a drumului.
Mașina ajunsă la primul punct de oprire va face plinul rezervorului, realimentată de celelalte două mașini revenite de la bază, după ce s-au realimentat la rândul lor cu combustibil. Acum, mașina cu plinul făcut va putea străbate cele 2/3 din prima jumătate a drumului și realimenta cu 1/3 de rezervor mașina cu scrisoarea.
Rezultat: 6 rezervoare de benzină consumate și 2 mașini abandonate.

Soluția 2:

(dată de Ladislau Strifler)
Patru mașini (inclusiv cea cu depeșa) pleacă de la bază și parcurg un sfert din drum. Toate consumă până aici o jumătate de rezervor de combustibil. Două mașini alimentează cu jumătatea de rezervor rămasă celelalte două mașini (inclusiv cea cu scrisoarea) și rămân pe loc. Mașinile cu rezervorul plin își continuă drumul până la jumătatea distanței, și mai consumă câte o jumătate de rezervor de combustibil. Mașina cu scrisoarea se alimentează cu ultima jumătate de rezervor de la cealaltă mașină, pe care o abandonează, și are acum suficientă benzină pentru a străbate drumul până la capăt.
Rezultat: 4 rezervoare de benzină consumate și 3 mașini abandonate.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: