Ceremoniile religioase desfășurate la Chichen Itza (puternic centru politic, militar și religios  mayaș din peninsula Yucatan de pe teritoriul Mexicului de astăzi) și închinate zeului Kukulkan — Șarpele cu Pene —, culminau cu sacrificiile umane de la fântâna jertfelor din apropierea piramidei Kukulkan. Odată cu trupurile celor sacrificați, în apa mâloasă, cafeniu-verzuie a fântânii, preoții mayași azvârleau și o mulțime de ofrande din aur, printre care și clopoței. Clopoțeilor li se rupeau limbile înainte de a fi aruncați în apă, întrucât în credința mayașă totul, chiar și ceea ce era lipsit de viață, trebuia „sacrificat” înainte de a fi dat ca ofrandă zeului Kukulkan.
Ca și celelalte obiecte din aur, clopoțeii erau făuriți de iscusiții meșteri mayași de la atelierele de prelucrare a aurului din imediata vecinătate a orașului Chichen Itza. Meșterii prelucrau lingourile de aur, scoțând câte 7 clopoței dintr-un lingou. După prelucrare, aurul rămas era topit și turnat din nou în lingouri. Din resturile a 6 lingouri prelucrate, rezulta un nou lingou. Puteți spune câți clopoței obțineau mayașii prin acest procedeu din 36 de lingouri de aur?

Soluție:

În prima fază, din prelucrarea celor 36 de lingouri de aur, rezultau:
7*36=252
de clopoței.
Materialul rezidual era topit, obținându-se
36:6=6
lingouri noi, din care se obțineau alți
7*6=42
de clopoței.
Mai rămânea material pentru încă un lingou, din care meșterii făureau alți 7 clopoței.
Așadar, din 36 lingouri de aur, rezultau:
252+42+7=301
de clopoței de aur.

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: