Cercul imprimat de un OZN într-un lan de lucernă de pe o suprafață triunghiulară are diametrul egal cu înălțimea AD din vârful unghiului drept al acestui triunghi (vezi desenul de mai jos.) Cercul taie catetele AB și AC ale triunghiului în punctele K respectiv M, iar dreapta KM intersectează înălțimea AD în punctul L.
Măsurătorile efectuate de ufologii sosiți imediat la fața locului au relevat faptul că lungimile segmentelor AK, AL și AM formează o progresie geometrică (i.e. AK/AL=AL/AM.)
Publicate într-un cotidian local de mare tiraj, rezultatele acestor măsurători i-au permis proprietarului terenului cu lucernă (care nu dispunea de instrumente de măsurare atât de exacte) să determine și măsurile unghiurilor ascuțite din B și din C ale triunghiului ABC. Puteți spune cum a procedat și la ce rezultat a ajuns?
(Și așa cum reiese și din desen, cateta AB este mai mare decât cateta AC.)

triunghiul ABC dreptunghic în A și cercul cu diametrul egal cu înălțimea AD a acestui triunghi care taie cateta mare AB în punctul K și cateta mică AC în punctul M

Susține Logicus.ro!

Dacă îți plac problemele de logică de pe www.logicus.ro și vrei să contribui și tu la eforturile noastre, ai acum ocazia de a ne susține!

Cu cât vrei să contribui?: