Logicus.ro încearcă să prezinte şi să clasifice într-o manieră personală cele mai cunoscute şi interesante probleme de logică, aritmetică sau geometrie distractivă care au circulat de-a lungul timpului în diverse forme şi medii, acceptând şi propuneri ale vizitatorilor site-ului.

Atât formulările, cât şi rezolvările problemelor de logică de pe Logicus.ro intenţionează să fie accesibile, atât celor iniţiaţi în matematică, cât şi celor care nu au o pregătire specială în acest domeniu.

Mai mult, ca o noutate, Logicus.ro se adresează şi persoanelor cu deficienţe de vedere, siteul fiind astfel conceput încât nevăzătorii să poată naviga uşor în paginile sale cu ajutorul cititoarelor de ecran.

Toate problemele noastre au avizul domnului Conversano, expert în logică, iarbă, mere și morcovi :)

Avizat de Conversano, căluțul logic

 

Proiectul nostru comun în parteneriat cu editura ZIP continuă!

 

Al doilea volum din seria culegerilor de probleme de logică, intitulat „Logică în fel și chip” și aflat în faza de tehnoredactare, va vedea în curând lumina tiparului.
Ca și primul volum, al doilea va conține 207 probleme de logică structurate în două secțiuni: perspicacitate, respectiv cântărire și măsurare.
Iubitorii tehnologiei moderne, ca și persoanele deficiente de vedere care au solicitat acest lucru în mod expres,  se vor putea bucura de aceste cărți și în format electronic.

 

Cei care doresc să se implice în procesul de distribuție ne pot contacta la numărul de telefon 0748349158.

Probleme de raţionament

În timpul unei razii de noapte în Bagdad, au fost prinşi şapte hoţi – din Iran, Kurdistan, Siria şi Turcia. Printre multe altele, fiecare hoţ furase şi câte un odor de preţ din vistieria califului: un stilet de aur încrustat cu pietre scumpe, un turban cu panaş din pene de struţ prins cu o perlă de mărimea unui ou de porumbel, o pereche de iminei brodaţi cu fir de aur şi argint de însăşi soţia califului, un inel de aur cu sigiliu, o pernă de catifea roşie cu ciucuri de aur pe care dormea motanul califului la adunările divanului, o spadă de Toledo cu mâner de aur trimisă de regele Spaniei şi o carte veche, foarte rară cu sfaturi pentru domnie primită în dar de la şahul Indiei.
Hoţii au fost azvârliţi în temniţă până a doua zi când urmau să fie înfăţişaţi cadiului spre cercetare. Cunoscând mânia cumplită a califului faţă de cei care-i greşeau, hoţii s-au înţeles să-l încurce pe cadiu răspunzând la întrebări în felul următor:
a) cei din Siria să nu spună niciodată adevărul;
b) cei din Iran să spună întotdeauna adevărul;
c) cei din Kurdistan să spună la început adevărul, apoi să mintă, după care să spună din nou adevărul;
d) cei din Turcia, dimpotrivă, întâi să mintă, în continuare să spună adevărul şi apoi din nou să mintă.
Iată ce răspunsuri au dat ei a doua zi la întrebările cadiului:
Ali: 1) Eu nu sunt din Siria şi nici din Kurdistan. 2) Giafar vine dintr-o ţară în care nici unul dintre noi n-a fost vreodată.
Giafar: 1) Eu nu sunt din Turcia. 2) Omar este din Iran.
Hasan: 1) Eu sunt din Siria. 2) Ismail şi cel care a furat stiletul sunt din aceeaşi ţară. 3) Hoţul care a furat spada nu e din Siria.
Ismail: 1) Eu sunt din Iran. 2) Giafar este din Turcia.
Mansur: 1) Eu sunt din Turcia. 2) Omar şi cel care a luat inelul cu sigiliu sunt din ţări diferite. 3) Cel care a furat cartea din India nu e Ali.
Nimar: 1) Eu nu sunt din Kurdistan. 2) Cel care a furat perna de catifea cu ciucuri de aur este din Turcia. 3) Ali şi cel care a furat turbanul sunt din ţări diferite.
Omar: 1) Eu sunt din Kurdistan. 2) Ismail este din Siria.
Dar isteţul cadiu, prevenit printr-o iscoadă de strategia hoţilor, le-a descifrat repede taina, aflând cum se numeau, de unde veneau şi ce obiecte au furat. Dumneavoastră, puteţi reconstitui raţionamentul cadiului?
(Hoţii au fost pedepsiţi în cele din urmă exemplar, iar lucrurile furate s-au reîntors în vistieria califului.)

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Un fermier cară grăunţe în hambar împreună cu argatul. Fermierul cară un sac cu grăunţe, iar argatul cară 2 saci. Care dintre ei duce o greutate mai mare şi de ce?

Citește mai departe...

Un spărgător de locuințe a intrat prin efracție într-un apartament, cu intenția de a fura. În timp ce se afla în casă, hoțul a sunat la Poliție. De ce?

Citește mai departe...