Logicus.ro încearcă să prezinte şi să clasifice într-o manieră personală cele mai cunoscute şi interesante probleme de logică, aritmetică sau geometrie distractivă care au circulat de-a lungul timpului în diverse forme şi medii, acceptând şi propuneri ale vizitatorilor site-ului.

Atât formulările, cât şi rezolvările problemelor de logică de pe Logicus.ro intenţionează să fie accesibile, atât celor iniţiaţi în matematică, cât şi celor care nu au o pregătire specială în acest domeniu.

Mai mult, ca o noutate, Logicus.ro se adresează şi persoanelor cu deficienţe de vedere, siteul fiind astfel conceput încât nevăzătorii să poată naviga uşor în paginile sale cu ajutorul cititoarelor de ecran.

Toate problemele noastre au avizul domnului Conversano, expert în logică, iarbă, mere și morcovi :)

Avizat de Conversano, căluțul logic

 

Proiectul nostru comun în parteneriat cu editura ZIP continuă!

 

Al doilea volum din seria culegerilor de probleme de logică, intitulat „Logică în fel și chip” și aflat în faza de tehnoredactare, va vedea în curând lumina tiparului.
Ca și primul volum, al doilea va conține 207 probleme de logică structurate în două secțiuni: perspicacitate, respectiv cântărire și măsurare.
Iubitorii tehnologiei moderne, ca și persoanele deficiente de vedere care au solicitat acest lucru în mod expres,  se vor putea bucura de aceste cărți și în format electronic.

 

Cei care doresc să se implice în procesul de distribuție ne pot contacta la numărul de telefon 0748349158.

Probleme de raţionament

Să ne întoarcem iar la prietenul nostru gringo, aflat în căutarea comorii fabuloase de pe insula veritanilor și a farsanilor, cele două triburi de băștinași — unii care spuneau întotdeauna adevărul, alții care mințeau tot timpul. Gândindu-se întruna numai la comoară, gringo uită cu desăvârșire în ce zi a săptămânii se afla, așa că încercă să afle asta de la cei întâlniți rând pe rând în cale. Și iată ce răspunsuri a primit de la cei 4 băștinași pe care i-a întâlnit pe drum:
A: Ieri a fost miercuri.
B: Mâine va fi duminică.
C: Astăzi este vineri.
D: Alaltăieri a fost joi.
Și întrucât tot ceea ce trebuie să știți este câți din cei 4 mint, acest lucru nu se va menționa aici.
Ce zi din săptămână era?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Hillary cea prăpăstioasă, studentă la Stanford University cu 10 pe linie, a intrat în biroul profesorului. I-a spus secretarei profesorului că își făcea griji în privința notei pe care avea să o ia la proiectul final din cadrul cursului.
— Vreau să fiu sigură că voi lua notă de trecere la cursul acesta, a spus Hillary. Se poate face ceva pentru a-mi fi comunicată cât mai curând posibil nota finală?
Secretara, impresionată de grija ei, i-a răspuns:
— Dacă predai împreună cu lucrarea o carte poștală timbrată cu adresa ta însemnată pe ea, profesorul va scrie pe cartea poștală nota pe care ai luat-o la lucrare și ți-o va expedia imediat ce lucrarea a fost notată. E mult mai rapid decât să aștepți să se anunțe notele.
— O, spuse Hillary, dar nu cred că pot să fac asta. De ce nu?

Citește mai departe...

Valetul bătu încet la ușa laboratorului lui Sir Narcissus MacFarrow. De câteva luni, președintele Societății Regale de Botanică din Marea Britanie lucra intens la o descoperire care avea să revoluționeze lumea științifică mondială. Era vorba de o substanță care acționa atât ca insecticid împotriva păianjenului roșu al citricelor (extrem de rezistent și dăunător), cât și ca stimulent foliar.
Și cum dinăuntrul laboratorului nu răzbătea niciun sunet, valetul își luă inima în dinți, mai bătu o dată și apăsă pe clanță. Ușa se deschise încet și valetul, ținând tava cu ambele mâini, pătrunse în laborator.
– Ceaiul dumneavoastră, Sir.
Așeză tava pe măsuța cu picior de lângă ușă și se întoarse.
– Maggie tocmai a scos sandvișurile din cuptor, Sir. Doriți să le aduc acum ori după ceai...?
Se întrerupse și își privi mai atent stăpânul care stătea la masă fără să se miște. Părea să examineze ceva la microscop, însă mâna dreaptă cu care în astfel de ocazii lua notițe cu febrilitate îi atârna inertă pe lângă corp, în vreme ce în stânga, proptită de masă, părea să strângă cu putere un obiect. Valetul mai făcu un pas înainte ca să vadă mai bine ce este, dar în aceeași clipă se opri și scoase un strigăt înăbușit.
– Sfinte Sisoe, Sir, dar...
Stăpânul era mort. Un foarfece mare de grădinărit îi străpungea trupul, țintuindu-l de masa la care lucra ca pe o gânganie de placa unui insectar. Mâna stângă îi era încleștată pe ceasul de buzunar, un ceas frumos din aur masiv pe care stăpânul îl moștenise de la bunicul său. Ceasul avea sticla spartă și arăta ora 4. Valetul ridică instinctiv ochii spre pendula de pe perete. Era 9 și 27 de minute. Cel mai probabil stăpânul spărsese singur ceasul după ce-l potrivise la ora 4, pentru a oferi un indiciu și a întinde un deget acuzator spre criminal.
Dar cine – oh, my God! –să fi făcut una ca asta?! Stăpânul era iubit și respectat. O lume întreagă îi cunoștea lucrările științifice și bunătatea. Nu mai departe decât ieri, de pildă,  prezidase în chip atât de strălucit, cum numai el putea s-o facă, lucrările Congresului Internațional al Botaniștilor ținut chiar în acest măreț oraș care e Londra!
Și-apoi, tot ieri – my God, parc-ar fi o lume de atunci! –  stăpânul a avut aci, la masă, trei invitați, prieteni buni, doi dintre ei reprezentanți ai societăților botanice din Portugalia și România iar cel de-al treilea magnatul peruan, proprietarul celei mai mari fabrici de pesticide din lume: Florian Rodrigues, Florin Ionescu și, respectiv, Floris da Silva.
Se mai uită o dată la ceasul din mâna încleștată a stăpânului:
– Ora 4... 4 o'clock!
Și deodată un gând îl străfulgeră, o lumină vie se aprinse în mintea lui și înțelese într-o clipă totul. Acum știa: vedea limpede legătura și înțelegea pe cine voise să acuze stăpânul cu ultimul lui gest disperat dinaintea morții!
Puteți spune pe cine indica Sir Narcissus drept criminal? Justificați!