Logicus.ro încearcă să prezinte şi să clasifice într-o manieră personală cele mai cunoscute şi interesante probleme de logică, aritmetică sau geometrie distractivă care au circulat de-a lungul timpului în diverse forme şi medii, acceptând şi propuneri ale vizitatorilor site-ului.

Atât formulările, cât şi rezolvările problemelor de logică de pe Logicus.ro intenţionează să fie accesibile, atât celor iniţiaţi în matematică, cât şi celor care nu au o pregătire specială în acest domeniu.

Mai mult, ca o noutate, Logicus.ro se adresează şi persoanelor cu deficienţe de vedere, siteul fiind astfel conceput încât nevăzătorii să poată naviga uşor în paginile sale cu ajutorul cititoarelor de ecran.

Toate problemele noastre au avizul domnului Conversano, expert în logică, iarbă, mere și morcovi :)

Avizat de Conversano, căluțul logic

 

Proiectul nostru comun în parteneriat cu editura ZIP continuă!

 

Al doilea volum din seria culegerilor de probleme de logică, intitulat „Logică în fel și chip” și aflat în faza de tehnoredactare, va vedea în curând lumina tiparului.
Ca și primul volum, al doilea va conține 207 probleme de logică structurate în două secțiuni: perspicacitate, respectiv cântărire și măsurare.
Iubitorii tehnologiei moderne, ca și persoanele deficiente de vedere care au solicitat acest lucru în mod expres,  se vor putea bucura de aceste cărți și în format electronic.

 

Cei care doresc să se implice în procesul de distribuție ne pot contacta la numărul de telefon 0748349158.

Probleme de raţionament

Într-o altă competiţie organizată la solicitarea celor trei maeştri logicieni, Marele Maestru a adus şi le-a arătat înţelepţilor 8 timbre, 4 roşii şi 4 verzi. A lipit apoi pe fruntea fiecărui concurent câte 2 timbre, ascunzându-le pe cele rămase în buzunar astfel încât fiecare maestru vedea mărcile de pe fruntea celorlalţi, cu excepţia celor din buzunarul Marelui Maestru şi a celor de pe fruntea sa. După aceea, Marele Maestru i-a întrebat pe rând dacă ştiu ce timbre au pe frunte. Iată răspunsurile logicienilor:
A: „Nu”.
B: „Nu”.
C: „Nu”.
A: „Nu”.
B: „Da”.
Şi astfel, B a câştigat întrecerea.
Puteţi spune ce timbre avea B pe frunte şi cum a dedus el acest lucru?

Citește mai departe...

Probleme de gândire laterală

Un vechi bloc de locuințe din Abingdon (statul Illinois) a luat foc. Cea mai mare parte a apartamentelor a fost serios avariată și o mulțime de oameni au rămas pe drumuri. Secția de pompieri a trimis la fața locului un investigator, să cerceteze cazul. Omul se pomeni tras deoparte de un ins cu înfățișare dubioasă, care strecurându-i în mână 5 bilete de câte 100 de dolari, îi spuse:
— Ar fi mai bine pentru amândoi ca investigația să se împotmolească: rătăcește hârtiile sau găsește orice altceva.
Investigatorul privi bancnotele și protestă:
— Dar proprietarul va vrea să încaseze asigurarea și va avea nevoie de un raport.
— Nu, îl liniști tipul cu înfățișare dubioasă, proprietarul nu se va supăra deloc. Fii drăguț cu victimele incendiului și nu pune întrebări.
Investigatorul a luat banii și a uitat de caz.
De ce nu s-a supăratproprietarul blocului avariat?

Citește mai departe...

În multe stații de metrou londoneze, există două rânduri de scări rulante care urcă și doar unul singur care coboară. De ce?

Citește mai departe...